Ni gambar untuk cuci mata je...nanti makcik free bila2 makcik ajar cara buat langkah demi langkah ekk...
Sunday, January 25, 2015
Biasa-biasa je.....
Lagi contoh hidangan biasa...hidangan kampung yang xjemu dijamah. Masak lemak kuning sotong inti pulut, tumis sawi dan udang, ikan kerisi goreng dan juga ikan gelama jeruk yang membuka selera. Bismillah....
Aglio olio
BAHAN-BAHAN :
1 paket spaghetti (direbus bersama sedikit garam,tos)
udang, sotong dan lala secukupnya
1 labu bawang putih (cincang)
5 biji tomato mengkal (cincang)
1 genggam daun sup
chili flakes udang kering secukup rasa (ada dijual di supermarket, jenama Mae Pranom)
perahan limau kasturi secukup rasa
garam secukup rasa
minyak zaitun untuk menumis
CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak zaitun dan tumis bawang cincang hingga wangi.
Masukkan udang, sotong dan lala.
Kacau rata.
Masukkan pula tomato yang telah dicincang tadi.
Kemudian tambahkan spaghetti, garam dan juga daun sup.
Sebelum diangkat, taburkan chili flakes dan perah limau sejurus sebelum menghidang.
Cik mek molek
Dah kenyang makan nasik, minum petang makan cik mek molek pulak.
Memang molek untuk menambah saiz pinggang anda seperti apa yang makcik buat sekarang..hu...hu.....
nak resepi...rasanya ada kat sini.
Biasa-biasa je.....
Lagi contoh-contoh menu tengahari....
asam pedas ikan pari, ayam goreng kunyit, ikan masin, ulam pucuk janggus a.k.a gajus.
Korang xteringin ke.....
Roti sardin
Roti sardin celup telur...saja nak perabihkan stok roti sebelum berkulat.
Tak baik membazir kann...kann......
Nasi minyak berjagung
BAHAN-BAHAN :
3 c beras basmati (direndam selama 30min didalam air bersama sedikit garam, toskan)
secukupnya air untuk merebus beras
2 helai daun pandan (carik dan simpul)
2 tbsp mentega
1/3 c susu cair
4 tbsp biji jagung @ jagung krim
garam secukup rasa
sedikit air rebusan untuk merenjis
beberapa titis air mawar
BAHAN TUMIS :
2 tbsp butter +sedikit minyak
1 inci halia (hiris)
5 ulas bawang merah (hiris)
1 inci kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 biji pelaga
1 kuntum bunga lawang
CARA-CARA :
Panaskan air secukupnya di dalam periuk,biar mendidih.
Setelah mendidih, masukkan beras yang telah ditos dan rebus selama lebih kurang 10 minit @ setengah masak.
Toskan beras dan simpan sedikit air rebusan.
Sementara itu, panaskan mentega dan sedikit minyak di dalam periuk.
Tumiskan bahan tumis bersama daun pandan simpul hingga wangi.
Masukkan garam secukupnya. Kacau lagi.
Masukkan beras dan gaul rata.
Tambahkan jagung, susu cair dan percikkan sedikit air rebusan jika perlu.
Renjiskan air mawar dan letakkan 2 tbsp mentega di atas nasi.
Dengan menggunakan api yang kecil, tanak nasi sehingga masak dan berderai.
Biasa-biasa je....
Tak tau nak masak apa tengahari ni....ni dia contoh-contoh menu ringkas. Xpayah pening-pening nak memikior. Ada ayam percik untuk anak-anak, ikan bakar tawar cicah air asam untuk mak bapak, kacang panjang goreng dan ulam pucuk gajus dengan timun.
Jemput.
Subscribe to:
Posts (Atom)