Mintak izin ya cikguani saya tepek pulak kat sini. Tq.
**MAKCIK XLETAK MINYAK NGAN LADA HITAM, XPERAP PUN**
STICKY CHICKEN WINGS
Bahan-bahannya:
13 ketul kepak ayam
4 sudu makan kicap pekat manis
2 sudu makan sos tiram
1 sudu kecil maggi seasoning
1 sudu makan sos ikan
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
6 sudu makan madu
1 sudu kecil serbuk lada hitam
garam
1 cawan air
2 inci halia
6 ulas bawang putih
Cara-caranya:
- Campurkan semua bahan kecuali ayam dan air ke dalam mangkuk. Kacau rata.
- Masukkan ke dalam besen berisi ayam. Gaul rata dan perapkan selama 30 minit. (Selalu yang saya buat ialah saya perapkan ayam dulu kemudian saya masak nasi dan lauk-lauk lain. Selesai semua proses memasak, baru saya masakkan ayam ini).
- Panaskan sedikit minyak ke dalam non-stick pan.
- Masukkan ayam yang sudah diperap tadi dan secawan air. Masak sehingga kuahnya pekat dan melekit. Bila kuahnya sudah pekat, ayam hendaklah dikacau selalu supaya sosnya tidak hangit.
- Masak sehingga kuahnya melekat pada ayam dan seakan-akan dibakar.
- Tutup api dan hidangkan ayam. Buang minyak lebihan minyak.