Saturday, August 24, 2013

Daging rendang merah



 BAHAN-BAHAN :
400 g daging
1 kotak santan kara + sedikit air
1 asam keping
1 tbsp kerisek
2 helai daun limau purut
garam dan gula secukup rasa
DIKISAR :
1/2 labu bawang besar
1 hiris nipis lengkuas
1 inci halia
3 batang serai
10 tangkai cili kering yang direbus


CARA :

 Masukkan semua bahan ke dalam kuali kecuali kerisek dan daun limau purut

 Rendangkan sambil dikacau selalu

 masukkan kerisek 

 masak lagi hingga pekat. Tambahkan daun limau purut dan juga bahan perasa secukupnya

 Setelah terbit minyak sedia

diangkat dan dihidangkan.

1 comment:

  1. Assalamualaikum. Nasya... sihat ker? Sedap daging rendang merah ni,, bekal lunch nani hari ni lauknya daging rendang merah... bukan nani masak.... tapi lauk tak abis jamuan raya kat dewan bawah rumah semalam... hehehehe

    ReplyDelete