BAHAN-BAHAN :
- 2 ikat asparagus (potong serong)
- 10 biji cendawan shitake segar (potong 2)
- 1 biji tomato (potong 8)
- 1 biji cili merah (hiris)
- 2 ulas bawang putih (ketuk)
- sedikit sos tiram, serbuk pati ayam dan lada sulah
- garam jika perlu
- sedikit air
- minyak untuk menumis
CARA-CARA :
- Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih. Masukkan cendawan dan masak lagi hingga cendawan layu. Tambahkan asparagus, tomato, cili hiris dan bahan perasa. Jika agak kering masukkan sedikit air.
- Kacau sebentar dan sedia dihidangkan.
BAHAN-BAHAN :
- 7 ulas durian D24
- santan secukupnya dari sebiji kelapa
- nisam @ gula merah ikut citarasa
- sedikit garam
- 2 helai daun pandan (siat & simpul)
CARA-CARA :
- Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak di atas api yang sederhana hingga kuah durian agak likat .
- Bolehlah diangkat dan enak dihidangkan bersama pulut @ dicicah bersama roti.
BAHAN-BAHAN :
- 1 bungkus siew pakchoy
- 1 batang karot (potong julienne)
- 2 ulas bawang putih (ketuk)
- 1/4 biji bawang besar (mayang)
- 1/2 biji cili merah (hiris)
- garam dan lada sulah secukup rasa
- 1 sdk serbuk pati ayam
- sedikit air dan tepung jagung (untuk memekatkan kuah)
- minyak untuk menumis
CARA-CARA :
- Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang besar hingga layu. Masukkan karot dan kacau goreng hingga karot sedikit lembut.
- Masukkan bahan perasa dan sawi, masak sebentar kemudian terus masukkan bancuhan tepung jagung.
- Angkat dan hidangkan terus.
BAHAN-BAHAN :
- 500 gm daging ayam (potong kecil)
- 2 ulas bawang putih (ketuk)
- 1 inci halia (mayang)
- 1/2 biji bawang besar (potong baji)
- 1 batang saderi (hiris nipis)
- 1 biji cili merah + 1 biji cili hijau (hiris)
- sedikit kicap pekat, kicap manis, sos tiram dan serbuk lada sulah
- garam jika perlu
- sedikit air
- minyak untuk menumis
CARA-CARA :
- Panaskan minyak, tumis bawang putih dan halia hingga wangi. Masukkan ayam, sos-sos dan sedikit air, renihkan sebentar. Kemudian masukkan semua bahan lain. Rasa dahulu sebelum memasukkan garam.
- Bolehlah diangkat dan dihidangkan.