Menu ni makcik panggil rambang bijik mata sebab lebih dari 2 jenis. Biasa makcik kalau makan ada nasik + 1 lauk dah memadai. Ni nampak macam banyak je....last2 makcik sentuh sup kobis, ikan masin ngan sambal je hu...hu...sian kat makcik kannn...kann....
Wednesday, May 15, 2013
Udang sambal madu
300 g udang (dibersihkan)
segenggam cili kering (direbus)
3 ulas bawang putih
1/2 labu bawang besar (dikisar)
1/2 labu bawang besar (dihiris)
2 tbsp madu
1 inci halia
2 papan petai (ambil isi belah 2)
sedikit belacan
garam secukup rasa
1 biji tomato
minyak untuk menumis
CARA-CARA :
masak hingga sambal pekat
enak dihidangkan bersama nasi putih atau nasi lemak nyumm...nyummm
Sedapnya musim panas hirup tomyam....slurpp...
Tengok le lauk kat atas nie..korang xteringin ke?? makcik dah tua2 ni dah xcerewet dah . Dapat makan nasik ngan ikan goreng, ada tomyam campur dah rasa macam kat syurga dah...sedapnya...jemput makan ye semua...
Sayur air cekak manis
BAHAN-BAHAN :
1 ikat pucuk cekak manis
1/2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2 tbsp budu
1/2 tbsp lada hitam
sedikit ikan bilis
secukupnya air untuk kuah
garam dan gula secukup rasa
keledek jika ada (makcik xde stok)
pucuk manis dicuci dan ditoskan
tumbuk kasar bawang bersama lada hitam dan juga ikan bilis
masukkan bahan tumbuk ke dalam periuk bersama air
jerang di atas dapur sehingga
mendidih. Masukkan budu, garam dan juga perasa jika suka
kemudian masukkan pucuk manis dan masak hingga layu
sedia dihidangkan bersama nasi panas, ikan kembung goreng, ulam dan juga sambal kuinin
Subscribe to:
Posts (Atom)