Sunday, October 14, 2018

Bening betik dan kangkung

 BAHAN-BAHAN :
1 biji betik 3/4 masak saiz M
1 cekak sayur kangkung
sejemput ikan bilis
air separas betik
garam laut

DITUMBUK :
3 ulas bawang merah
sebesar ibu jari belacan
1 tangkai cili merah
1 cm kunyit hidup


CARA-CARA :
Masukkan betik ke dalam periuk dan tuangkan air separas dengan betik.
Masukkan juga bahan tumbuk dan ikan bilis.
Renihkan di atas api sederhana sehingga betik lembut.
Akhir sekali masukkan kangkung dan sedikit garam.
Setelah kangkung layu bolehlah dimatikan api dan dihidangkan.

Biasa-biasa je......

 Bila ada banyak sayur kangkung, saya gemar memasak bening dan meratahnya begitu sahaja.
Kebetulan ada lebihan betik...enak juga dicampur sekali.
Tidak perlu banyak lauk, cukup dilawankan dengan ikan pelaling goreng garing dan kerabu mangga dan tomato.
Sedapnya hingga menjilat siku..he..heee.

Bakwan jagung @ jemput2 jagung

 BAHAN-BAHAN :
2 tongkol jagung (sagat halus)
6 Tbsp tepung gandum unbleached
4 Tbsp tepung ubi
2 biji telur
secubit serbuk pati ayam
sedikit garam/gula
minyak untuk menggoreng terendam

DITUMBUK :
1 labu bawang besar saiz sederhana
4 ulas bawang putih
1/2 tsp lada putih


 CARA-CARA :
 Campurkan kesemua bahan di dalam mangkuk.
Gaul sebati.
Ketepikan.
Panaskan secukupnya minyak di dalam kuali.
Cuci tangan bersih-bersih dan masukkan sejemput demi sejemput adunan menggunakan hujung jari.
Goreng hingga kuning keemasan.
Toskan minyak dan enak dicicah bersama sos cili.