BAHAN-BAHAN :
- 1 bungkus maggi perisa kari
- 1/2 biji bawang besar (dihiris)
- 3 ulas bawang putih (diketuk)
- 1 sdb cili kisar
- 1/2 biji tomato (belah 4)
- beberapa tangkai cili api diketuk (jika suka)
- sedikit sos cili
- 1 biji telur
- air secukupnya
- sedikit minyak untuk menumis
CARA :
- Panaskan sedikit minyak, tumis bawang hingga wangi.
- Masukkan cili kisar dan perencah, masak hingga garing dan hilang bau cili.
- Tambahkan air, sos cili, tomato dan telur. Tunggu hingga telur agak keras baru masukkan maggi.
- Sebelum diangkat masukkan cili api yang diketuk tadi.
- Enak jika dihidangkan bersama perahan limau kasturi.
BAHAN-BAHAN :
- 3 ekor ikan selar saiz besar (dibelah belakang)
- 2 sdb cili kisar
- 1/2 sdb bawang merah kisar
- 2 kiub tomyam knorr (dihancurkan)
- sedikit garam
- **semua bahan dicampurkan dan dilumur pada ikan, bakar ikan sehingga masak**
AIR ASAM
BAHAN-BAHAN :
- 20 tangkai cili api (dipotong)
- 1 biji bawang besar (belah 4 dan dihiris)
- 2 sdb sambal belacan
- segenggam asam jawa (dibancuh bersama air secukupnya)
- 3 sdb budu (mengikut citarasa)
- sebesar ibu jari belacan bakar
- garam dan gula secukup rasa
- perahan limau kasturi secukupnya
BAHAN-BAHAN :
- 2 cawan beras pulut (direndam bersama air kapur selama 4 jam)
- 3 helai daun pandan (disimpul)
- air sama paras dengan beras
- kelapa parut muda secukupnya (digaul bersama sedikit garam)
- sirap gula melaka
- sedikit garam
CARA :
- Bilas beras pulut dan masukkan ke dalam periuk bersama air, daun pandan dan sedikit garam. (Nasya guna microwave, lebih senang)
- Masak hingga pulut tanak.
- Ketika pulut masih panas, tekankan padat-padat ke dalam loyang.(jangan lupa umtuk melapik loyang dengan plastik @ daun pisang supaya kuih senang dikeluarkan)
- Setelah itu bolehlah dipotong menggunakan pisau plastik. Gaul dengan kelapa parut dan sedia di ngapp.