Sunday, July 10, 2011

Ayam panggang montreal

BAHAN-BAHAN :

  • 4 ketul peha ayam
  • sedikit serbuk paprika
  • sedikit montreal chicken seasoning
  • olive oil
  • sedikit garam
  • karot & kentang secukupnya (direbus separuh masak)
  • **********ayam diperap bersama bahan-bahan di atas kemudian dipanggang bersama kentang dan karot. Sajikan bersama sos pilihan************

Tumis sawi dan udang

BAHAN-BAHAN :

  • 1 ikat sawi bunga
  • 1 mangkuk kecil udang
  • 4 biji tomato ceri (belah 2)
  • 1 biji cili merah (hiris)
  • 2 ulas bawang merah +  2 ulas bawang putih (hiris)
  • sedikit garam 
  • minyak untuk menumis
CARA-CARA :
  • Panaskan minyak, tumis bawang yang dihiris, masukkan udang. Masak hingga udang kecut kemudian masukkan sawi, cili merah, tomato dan garam.
  • Hidangkan segera.

Lala rebus

BAHAN-BAHAN :

  • 1 kg lala (cuci bersih)
  • 4 batang serai (titik)
  • 2 ulas bawang merah + 1 ulas bawang putih (mayang)
  • sedikit garam
  • air sekadar menutupi lala
CARA-CARA :

  • Lala direbus bersama bahan-bahan di atas. Sedia dihidangkan. 

Sayur manis bayam

BAHAN-BAHAN :

  • 2 biji keledek (potong besar)
  • 1 ikat bayam
  • 1 batang rebung (tin)
  • segenggam ikan bilis (tumbuk)
  • 2 ulas bawang merah + 1 ulas bawang putih (tumbuk)
  • 1/2 biji cili merah (hiris)
  • air secukupnya
  • garam secukup rasa
CARA-CARA :

  • Rebus keledek hingga empuk kemudian masukkan bahan tumbuk dan bahan-bahan lain. Renihkan di atas api yang sederhana. Bolehlah diangkat dan dihidangkan.

Ikan goreng cencaluk dan petai

BAHAN-BAHAN :

  • 3 ekor ikan cencaru (sapu garam kunyit & goreng)
  • 3 ulas bawang putih + 1 biji bawang besar (kecil) +  1 cm halia + 2 cili hijau + 2 cili merah + segenggam cili api (kisar)
  • 2 sdb cencaluk
  • 2 papan isi petai
  • 1/2 biji bawang besar (mayang)
  • garam dan gula secukup rasa
  • jus limau kasturi secukupnya
  • minyak untuk menumis
CARA-CARA :

  • Tumis bahan kisar hingga wangi dan garing. Masukkan cencaluk, bawang yang dimayang dan juga bahan perasa. Setelah sebati masukkan isi petai. Kacau rata.
  • Masukkan ikan yang telah digoreng, balik-balikkan supaya ikan bersalut dengan sambal. Sebelum diangkat perahkan jus limau kasturi secukupnya. Sedia dihidangkan.

Ayam kicap Nabil

BAHAN-BAHAN :

  • 6 ketul ayam goreng kunyit
  • 1 cm halia + 4 ulas bawang putih + 1/2 biji bawang besar (hiris)
  • kicap manis ABC & sos tomato secukupnya
  • sedikit lada sulah
  • sedikit air
  • cili merah + d.sup + d. bawang (hiris)
  • minyak untuk menumis
CARA-CARA :

  • Tumis halia dan bawang hingga garing, masukkan ayam goreng dan sos. Kacau rata. Tambahkan sedikit air . Sebelum diangkat masukkan cili hiris dan lada sulah. Hiaskan dengan hirisan daun sup dan daun bawang.

Kurma kambing

BAHAN-BAHAN :

  • 1 kg daging kambing bercampur tulang (rebus empuk, buang air rebusan)
  • 5 ulas bawang merah + 2 ulas bawang putih + 5 inci halia (tumbuk)
  • 3 batang serai (titik)
  • 2 helai daun pandan (simpul)
  • sedikit kulit kayu manis, pelaga, cengkih dan bunga lawang
  • 4 sdb rempah kurma
  • 1/2 sdb kerisek
  • santan secukupnya
  • kentang dan karot (potong-potong)
  • 4 biji cili hijau (belah 2)
  • 1 biji bawang bombay (belah 4)
  • sedikit minyak sapi dan minyak masak untuk menumis
  • garam dan gula secukup rasa
  • 2 asam keping
CARA-CARA :

  • Panaskan minyak sapi dan minyak masak, tumis rempah tumis hingga naik bau. Masukkan daun pandan, serai dan juga bahan tumbuk. Masak hingga wangi. Kemudian tambahkan rempah kurma dan masak lagi hingga rempah betul-betul garing.
  • Masukkan daging kambing, kentang dan juga karot. Kacau rata. Masukkan santan dan masak hingga mendidih. Setelah itu, masukkan asam keping, cili hijau, bawang  dan juga kerisek. Masak lagi hingga kentang empuk. Jangan lupa untuk memasukkan garam dan gula secukup rasa.
  • Setelah sebati, bolehlah diangkat dan dihidangkan.