Wednesday, March 29, 2017

Tauge Tumis

 BAHAN-BAHAN :
200g tauge (buang ekor, bersihkan)
1/2 batang lobak merah (potong mancis)
1/2 tangkai cili merah (hiris)
1 pokok daun bawang (hiris)
3 ulas bawang putih (ketuk)
1/2 labu bawang besar (hiris)
1/2 tsp serbuk pati ayam
garam
minyak untuk menumis

CARA-CARA :
 Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Tumis bawang sehingga layu.
Masukkan lobak merah dan masak sehingga lembut.
Tambahkan tauge, daun bawang, cili dan juga bahan perasa.
Gaul rata dan sedia dihidangkan.

Ungkep Ayam Dan Rebung

 
 BAHAN-BAHAN :
6 ketul paha ayam
1 mangkuk kecil hirisan rebung segar (rebus)
2 batang serai (titik)
sedikit air
pati asam jawa secukup rasa
garam/gula
minyak untuk menumis

DIKISAR :
5 tangkai cili api
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2.5cm halia
2.5cm kunyit
1 Tbsp ketumbar biji (sangai)
1 Tbsp biji jintan manis (sangai)

CARA-CARA :
 Panaskan sedikit minyak di dalam periuk.
Tumis bahan kisar dan serai sehingga wangi dan terbit minyak.
Masukkan ayam dan masak sehingga ayam kecut.
Tambahkan air dan rebung.
Masak sehingga ayam lembut.
Kemudian masukkan pati asam jawa, garam dan juga gula.
Masak sehingga kuah pekat.
Bolehlah dihidangkan bersama nasi panas dan juga ikan masin.