BAHAN-BAHAN :
300g tulang ikan talang masin (rendam bersama air + garam)
2 Tbsp serbuk kari ikan
150g nanas manis (belah 2, hiris nipis)
2 tangkai cili hijau (belah 2)
1 tangkai daun kari
1 kotak santan KARA
700ml air
air asam jawa jika perlu
1 tsp halba campur
gula/garam bukit
minyak untuk menumis
DIKISAR :
1 labu bawang besar saiz medium
3 ulas bawang putih
1 inci halia bentong
CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak untuk menumis.
Tumis halba campur bersama daun kari sehingga meletup-letup.
Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga wangi.
Tambahkan serbuk kari dan juga sedikit air.
Masak sehingga hilang bau rempah dan terbit minyak.
Kemudian masukkan santan dan juga air.
Kacau dan biarkan seketika.
Masukkan pula nanas dan ikan masin yang telah dibilas bersih.
Masak sehingga nanas lembut.
Rasa dahulu kuah sebelum memasukkan perasa.
Jika suka kari yang masam bolehlah menambahkan sedikit air asam jawa.
Akhir sekali masukkan cili yang dibelah dua.
Biarkan mendidih sekali lagi dan bolehlah dimatikan api.