Sunday, September 25, 2011

Ikan kepal sos tiram

BAHAN-BAHAN :

  • 6 ekor ikan kepal (disapu garam kunyit dan digoreng)
  • 4 ulas bawang putih + 1/2 biji bawang besar (hiris)
  • 1 biji cili hijau + 1 biji cili merah (hiris)
  • sos tiram secukupnya
  • sedikit air
  • sedikit gula dan 1 biji jus limau kasturi
  • minyak untuk menumis
CARA-CARA :

  • Panaskan minyak dan tumis semua bahan2 sehingga layu. Tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng .
  • Sedia dimakan mudah dan pantas.

Kacang botor goreng hati ayam

BAHAN-BAHAN :

  • 8 biji kacang botor (dipotong serong)
  • 3 ulas bawang merah + 3 ulas bawang putih (mayang)
  • 1 biji cili merah (dihiris)
  • 6 ketul hati dan pedal ayam (potong kecil)
  • sedikit serbuk kunyit dan serbuk lada putih
  • garam dan serbuk perasa
  • minyak untuk menumis
CARA-CARA :

  • Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumiskan bawang hingga wangi. Kemudian masukkan hati dan pedal ayam, masak hingga sedikit garing.
  • Tambahkan bahan-bahan lain, kacau rata dan angkat sebelum sayur layu.