Tuesday, August 2, 2016

Stew ayam dan cendawan

 BAHAN-BAHAN :
2 ketul paha ayam (thigh)
10 tangkai cendawan shitake segar
1 tbsp sos tiram
1 tbsp kicap cair
1 tbsp kicap pekat
1 tsp minyak bijan
garam dan serbuk lada putih
1 tsp tepung jagung + 1/3 c air
   
CARA-CARA :
 Potong kecil paha ayam.
Cendawan dibelah 2.
Perapkan ayam dan cendawan bersama semua bahan kecuali bancuhan tepung jagung selama 20 minit.
Masukkan ke dalam mangkuk kaserol.
Masak menggunakan kuasa MED HIGH selama 10 minit.(Buka penutup kaserol)
Keluarkan, kacau sebati.
Tambahkan bancuhan tepung jagung dan masak lagi MED HIGH selama 1 minit.
Gaul rata dan sedia dihidangkan.

Cucur karot


 BAHAN-BAHAN :
500g tepung gandum
1 tbsp serbuk penaik
1 biji telur
1 batang lobak merah 
1/2 labu bawang besar
1 pokok daun bawang
segenggam ikan bilis
garam dan gula secukup rasa
secukupnya air suam
minyak untuk menggoreng terendam

CARA-CARA :
Campurkan serbuk penaik ke dalam tepung.
 Pecahkan telur.
 Ketepikan.
 sementara itu, kisar kasar ikan bilis, bawang, lobak merah dan juga daun bawang.
 masukkan ke dalam mangkuk dan adun bersama bancuhan tepung.
 tambahkan air suam, garam dan juga gula secukupnya.
Gaul sehingga sebati.
panaskan minyak di dalam kuali dan goreng adunan cucur sehingga garing dan keemasan.
Enak dicicah bersama sos cili.