Friday, June 17, 2011

Masak lemak kangkung dan bilis

BAHAN-BAHAN :

  • 1 ikat kangkung (potong pendek)
  • 4 ulas bawang merah + 1 ulas bawang putih (tumbuk)
  • segenggam ikan bilis (tumbuk pecah-pecah)
  • 1 biji cili merah (hiris)
  • santan secukupnya
  • sedikit garam
CARA-CARA :

  • Masukkan bahan tumbuk bersama santan ke dalam periuk . Masak hingga mendidih, kemudian masukkan sayur dan garam.
  • Apabila kangkung sedikit layu bolehlah diangkat dan dihidangkan.

Steak 5 minit

BAHAN-BAHAN :

  • 3 keping daging striploin (dileperkan)
  • sedikit serbuk rempah steak (tesco)
  • sedikit sos worchestershire
  • sedikit lada hitam
  • sedikit garam
  • 1 bungkus sosej
  • butter
***daging dan sosej digaul bersama bahan rempah dan digoreng bersama sedikit butter hingga masak tetapi masih berjus***


BAHAN SOS :

  • 1 biji bawang holland (hiris nipis, bulat)
  • serbuk brown sauce jenama knorr
  • air secukupnya
  • sedikit butter
***bawang digoreng bersama butter hingga perang, masukkan brown sauce dan air. Masak hingga pekat***


BAHAN SAMPINGAN :

  • roti dan salad pilihan