Sunday, July 21, 2019

Kerabu bunga betik

BAHAN-BAHAN :
190g bunga betik (1 pinggan)
1 ekor ikan dibakar tawar (ambil isi)
1 tsp lada hitam
2 ulas bawang merah (sangai @ bakar)
1/2 c pati santan
2 kuntum bunga kantan (mayang)
5 tangkai cili api @ lebih (hiris)
setangkai daun kesum (daun sahaja, mayang)
jus limau kasturi/ limau nipis secukupnya
garam bukit/ gula


CARA-CARA :
Rebus bunga betik bersama daun senduduk @ cuka untuk mengurangkan pahit.
Bilas bersih, tos dan ketepikan.
Sementara itu tumbuk isi ikan bersama bawang merah dan juga lada hitam.
Masukkan bahan tumbuk ke dalam periuk kecil dan renihkan sebentar bersama pati santan.
Di dalam mangkuk besar, satukan bunga betik bersama bahan mayang dan juga pati santan.
Perasakan dengan garam, gula dan perahkan jus limau secukup rasa.
Gaul rata dan sedia disajikan.