Anak-anakku

Loading...

Monday, April 2, 2012

Masak lemak ayam


BAHAN-BAHAN :
1/2 ekor ayam (potong kecil)
3 biji kentang (potong 4)
3 sdb bawang merah kisar
1 sdb halia kisar
2 batang serai (ketuk pangkal)
10 biji cili api (tumbuk)
1 helai daun kunyit (disimpul)
1/2 kg santan
2 asam keping
garam dan gula secukup rasa
CARA-CARA :
Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk kecuali daun kunyit.
Masak di atas api yang sderhana dan kacau selalu supaya tidak pecah minyak.
Masak hingga mendidih. Sebelum diangkat masukkan daun kunyit.
Sedia dihidangkan.

9 comments:

  1. as-salam nasya
    wahhh!!!berderet-deret resepi nasya..semuanye npk sedap2..tapi sotong pedas hitam tu sungguh menyelerakan npk tip top lah...ady copy resepinye dulu nasya...nasya ada facebook tak...?

    ReplyDelete
  2. wslm Ady. Makasih bebanyak sebab Ady sudi berkunjung ke dapur Nasya..ha..ha..sebenarnya Nasya masak lauk biasa2 aje tapi mungkin sbb guna kamera baru tu yang nampak menyelerakan kot ha..ha..ha...
    Nasya ada gak face book ni tapi tataw nak guna....(orang kampung..he..he..)
    kalau Ady sudi boleh la add Nasya ya (NORANIZA JUNOH).

    ReplyDelete
  3. Thanks for following my blog! I now follow yours too. :)

    ReplyDelete
  4. dear Linda...
    tq very much for spending ur time visiting my kitchen...and pls feel free to try my asian dishes..
    luv Nasya...

    ReplyDelete
  5. Salam Nasya.kalau sapa2 yg suka pedas tentu sukakan masakan ni...lemak2 pedas...

    ReplyDelete
  6. Assallamualaikum Nasya..
    i like this lauk and always will like it!.. Buat pedas2 dan letak kentang banyak2..hehehe..
    Sihat Nasya? Lama tak bertegur di alam maya kan..
    tq yer atas ucapan di blog naz tu..

    ReplyDelete
  7. Assalammualaikum Nasya...salam perkenalan...lauk fav asz ne kalau dapat ayam kg lagi best..buat kuahnya pekat n esok cicah ngan cekodok..hehe

    ReplyDelete
  8. Salam Nasya.re; daun gargil jenis ulam mmg femes kat Mesir...kat sini byk ladang utk tanam pokok ni...pokoknya rendah mcm pokok bayam.mmg sedap buat cicah sambal...rangup mcm salad.kat Msia tak pernah jumpa.

    ReplyDelete
  9. Thanks for following my blog! I now follow yours too.
    Thank you very much for the link!

    Greeting.
    Z.

    ReplyDelete