Monday, April 2, 2012

Sup labu siam


BAHAN-BAHAN :
1 biji labu siam (dipotong kecil)
sedikit kobis (dihiris nipis)
1 mangkuk kecil bebola dan kek ikan
4 ulas bawang putih (diketuk)
1 biji bawang besar saiz kecil (dihiris)
1 sdk cili kisar
1 biji cili merah (dihiris)
1 biji telur (dikocok)
sedikit serbuk pati ayam
sedikit kicap manis cap kipas udang
3 gelas air 
sedikit tepung jagung (dibancuh bersama sedikit air)
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis
CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih dan bawang besar yang dihiris.
Setelah garing, masukkan cili kisar, bebola dan kek ikan dan masak lagi hingga sebati.
Kemudian masukkan air, serbuk pati ayam, sayur-sayuran dan juga bahan perasa.
Masak hingga mendidih dan sayur lembut.
Tambahkan bancuhan tepung jagung, kicap manis dan juga telur yang telah dikocok.
Sedia untuk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment