BAHAN-BAHAN :
2 paket mi kuning (900g)
1 labu bawang putih (ketuk)
1 Tbsp lada putih (tumbuk)
1 mangkuk sederhana isi ayam dadu
3 ekor sotong (buang dakwat, hiris bulat)
20 ekor udang sederhana
250g kobis bunga
1 batang lobak merah (potong julienne)
1/2 batang celery (hiris serong)
10 tangkai cendawan shitake segar (hiris nipis)
1 pokok kailan (hiris nipis batang)
1 paket bebola ikan (belah 3)
daun sup/daun bawang (hiris)
limau kasturi (untuk menghidang)
cili potong + kicap cair (untuk menghidang)
100ml kicap cair
150ml sos tiram Nona
1/2 ketul kiub ayam
2 liter air bertapis
5 Tbsp tepung jagung
garam bukit
minyak untuk menumis
CARA-CARA :
Basuh mi di bawah air mengalir.
Celur mi sebentar dan ketepikan.
Untuk menyediakan kuahnya masukkan sedikit minyak di dalam periuk.
Tumiskan bawang putih sehingga wangi.
Masukkan isi ayam dan masak sehingga ayam kecut.
Kemudian masukkan air dan masak sehingga mendidih.
Masukkan pula lobak merah, celery, batang kailan, cendawan dan kobis bunga.
Tuangkan sos tiram, kicap cair dan masukkan juga kiub ayam.
Kacau sebati.
Setelah bunga kobis lembut masukkan sotong, udang, bebola ikan dan juga daun kailan.
Bancuh tepung jagung bersama sedikit air dan tuangkan ke dalam kuah.
Gaul dan perasakan dengan garam secukup rasa.
Matikan api.
Untuk menghidang masukkan sedikit mi ke dalam mangkuk.
Curahkan kuah dan taburkan hirisan daun sup dan daun bawang.
Perahkan sedikit jus limau dan enak dinikmati bersama cili potong.