BAHAN-BAHAN :
3 1/2C tepung gandum cap ros @ bakers choice (anggaran)
2 tsp serbuk penaik
segenggam ikan bilis padi (basuh bersih)
1/2 biji bawang besar (mayang halus)
1 tangkai cili kering (gunting nipis-nipis)
garam bukit/gula secukup rasa
air tapis suam panas secukupnya
minyak untuk menggoreng
cili sos @ sambal tomato untuk cicah
CARA-CARA :
Bancuh tepung bersama ikan bilis, bawang, cili kering dan juga air suam panas secukupnya.
Masukkan serbuk penaik, garam dan juga sedikit gula.
Ketepikan 20 minit.
Panaskan minyak untuk menggoreng terendam.
Basuh tangan bersih-bersih dan ambil sedikit adunan menggunakan hujung jari.
Masukkan adunan sedikit-sedikit ke dalam kuali dan goreng sehingga keemasan.
Balik-balikkan jemput-jemput supaya masak sekata.
Angkat dan susun di atas redai supaya kurang berminyak.
Hidangkan bersama secawan teh.