Thursday, April 5, 2018

Pindang kembung pedas

BAHAN-BAHAN :
 6 ekor ikan kembung 
10 tangkai bendi (hiris serong)
2 batang serai (ketuk)
1 hiris lengkuas (ketuk)
4 gelas air @ 1 liter
2 helai daun limau purut (carik)
2 keping asam gelugur
5 Tbsp air jeruk belimbing
5 Tbsp kicap manis
garam kasar secukup rasa

DITUMBUK :
1/2 labu bawang besar
4 tangkai cili api merah
1 cm belacan
1 cm kunyit hidup
1 cm halia bentong


CARA-CARA :
 Jerang air bersama serai, lengkuas dan bahan tumbuk sehingga mendidih.
Masukkan ikan dan bahan-bahan lain.
Masak sehingga ikan masak dan bendi lembut.
Perasakan secukupnya.
Sedia dinikmati bersama nasi.

Ayam goreng simple

 BAHAN-BAHAN :
850g potongan ayam
1 Tbsp kunyit kisar
1 Tbsp ketumbar biji (tumbuk)
5 ulas bawang putih (tumbuk)
1/4 Tbsp garam kasar
minyak untuk menggoreng terendam


CARA-CARA :
Perap ayam dengan kesemua bahan sekurang-kurangnya 30 minit.
Panaskan minyak untuk menggoreng.
Goreng ayam sehingga kuning keemasan.
Sedia dihidangkan.

Biasa-biasa je......

 Makan malam saya minggu sudah....ayam goreng simple, kangkung sambal kantan dan pindang ikan kembung pedas. Alhamdulillah...bertambah berat badan.

Kerabu epal hijau

 BAHAN-BAHAN :
2 biji epal hijau saiz besar (potong batang mancis)
2 biji tomato masak (belah 2, hiris nipis)
2 batang serai (mayang halus, bahagian putih)
1 kuntum bunga kantan (belah 2, mayang halus)
1 cekak daun ketumbar (hiris)
1 cekak ketumbar vietnam @ sawtooth (hiris)
10 tangkai cili api (hiris)
2 Tbsp gula 
5 Tbsp sos ikan
2 Tbsp cuka epal


 CARA-CARA :
Masukkan epal dan kesemua bahan hiris ke dalam mangkuk besar.
Di dalam bekas lain, sebatikan gula bersama sos ikan dan cuka epal.
Tuangkan ke dalam mangkuk berisi epal.
Gaul rata-rata dan sejukkan sebelum dinikmati.