Jangan Makan Di Dalam Bekas Perak;
Isteri Rasulullah s.a.w., Ummu Salamah r.a. meriwayatkan bahawa baginda pernah bersabda:
"Sesiapa yang minum di dalam bekas perak, perutnya pasti akan dibakar dengan api neraka jahannam."
Sumber resepi : Majalah Rasa
- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 500 gm mi kuning
- 300 gm daging bertulang
- 300 gm udang
- 150 gm sawi (dihiris)(nasya xletak sebab xde stok)
- 150 gm tauge (nasya xletak)
- 150 gm kobis (dihiris)
- 3 sdb sos tomato
- 2 sdb sos cili (nasya saja-saja letak)
- 1 sdb sos tiram (nasya yang letak)
- 2 sdb cili kisar (boleh kurangkan atau xpayah letak)
- 2 sdb minyak
- 8 ulas bawang merah (digoreng)
- 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
- daun bawang dan daun sup (dihiris)
- 2 keping tauhu (dipotong)(nasya goreng dahulu)
- garam dan gula secukup rasa
- CARA MEMBUATNYA :-)
- Bersihkan daging dan udang,kemudian rebus bersama sediki garam.Apabila masak,toskan.Simpan air rebusan.Potong daging dan udang.
- Panaskan minyak di dalam kuali.Tumis bawang putih.Apabila kuning masukkan cili kisar.Kacau sehingga naik bau.Masukkan air rebusan dan kacau lagi.
- Masukkan kobis, sawi, tauge, tauhu dan mi.
- Masukkan semua sos dan bahan perasa,kacau rata-rata sehingga mendidih.
- Apabila menghidang, letakkan sebiji telur rebus yang dipotong dua,cili merah dan bawang goreng.Hias dengan daun sup dan daun bawang dan bolehlah perahkan sedikit jus limau.