Saturday, February 19, 2011

mi bandung wassini

Kata-Kata Hikmah:
Jangan Makan Di Dalam Bekas Perak;
Isteri Rasulullah s.a.w., Ummu Salamah r.a. meriwayatkan bahawa baginda pernah bersabda:
"Sesiapa yang minum di dalam bekas perak, perutnya pasti akan dibakar dengan api neraka jahannam."


Sumber resepi : Majalah Rasa

  •  BAHAN-BAHANNYA :-)   
  • 500 gm mi kuning
  • 300 gm daging bertulang
  • 300 gm udang
  • 150 gm sawi (dihiris)(nasya xletak sebab xde stok)
  • 150 gm tauge (nasya xletak)
  • 150 gm kobis (dihiris)
  • 3 sdb sos tomato
  • 2 sdb sos cili (nasya saja-saja letak)
  • 1 sdb sos tiram (nasya yang letak)
  • 2 sdb cili kisar (boleh kurangkan atau xpayah letak)
  • 2 sdb minyak
  • 8 ulas bawang merah (digoreng)
  • 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • daun bawang dan daun sup (dihiris)
  • 2 keping tauhu (dipotong)(nasya goreng dahulu)
  • garam dan gula secukup rasa  
  • CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Bersihkan daging dan udang,kemudian rebus bersama sediki garam.Apabila masak,toskan.Simpan air rebusan.Potong daging dan udang.
    2. Panaskan minyak di dalam kuali.Tumis bawang putih.Apabila kuning masukkan cili kisar.Kacau sehingga naik bau.Masukkan air rebusan dan kacau lagi.
    3. Masukkan kobis, sawi, tauge, tauhu dan mi.
    4. Masukkan semua sos dan bahan perasa,kacau rata-rata sehingga mendidih.
    5. Apabila menghidang, letakkan sebiji telur rebus yang dipotong dua,cili merah dan bawang goreng.Hias dengan daun sup dan daun bawang dan bolehlah perahkan sedikit jus limau.