Thursday, April 21, 2011

gulai kuning ikan aya


  •  BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 4 ketul isi ikan tongkol yang telah dikukus bersama asam gelugur dan sedikit garam
  • 4 ulas bawang merah (ditumbuk)
  • 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 6 biji cili api (ditumbuk)
  • 1 cm kunyit hidup (ditumbuk)
  • 1 cm halia (ditumbuk)
  • sedikit lengkuas (ditumbuk)
  • 4 batang serai (diketuk)
  • 1/2 biji timun (dipotong-potong)
  • santan secukupnya
  • sedikit garam
  • CARA MEMASAK :-)
  • Masukkan semua bahan ke dalam periuk kecuali ikan dan timun. Didihkan di atas api yang sederhana sambil dikacau selalu agar tidak pecah minyak.
  • Setelah itu bolehlah masukkan ikan dan timun. Tunggu sehingga timun empuk. Jika kurang masin bolehlah ditambah sedikit garam ke dalam kuah.
  • Angkat setelah kuah sedikit pekat.