BAHAN-BAHAN :
- 1 ekor noi (sotong katak) saiz sederhana (dipotong panjang)
- 1 ikat sawi jepun
- 10 biji tomato ceri (dibelah 2)
- sedikit sos tiram
- garam dan perasa jika suka
- minyak untuk menumis
DITUMBUK :
- 2 biji cili merah
- 4 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci belacan
CARA-CARA :
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan yang ditumbuk hingga wangi dan garing. Kemudian masukkan noi (gunakan api besar untuk mengeringkan air noi), kacau selalu agar tidak hangit.
- Setelah noi masak, tambahkan sayur dan bahan perasa. Kacau rata. Sebelum diangkat masukkan tomato ceri dan segera tutupkan api agar tomato kekal rangup. Sedia dihidangkan bersama nasi putih.
BAHAN-BAHAN :
- 3 ekor ketam saiz sederhana (bersihkan, potong 2 dan diketuk sedikit)
- 2 sdb serbuk kari ikan
- 1 sdb serbuk cili
- santan dari 2 biji kelapa
- sedikit lada hitam yang baru dikisar
- minyak untuk menumis secukupnya
- 1 asam keping
- garam dan serbuk perasa jika suka
- 2 biji cili merah (dipotong 2)
- bendi jika suka (lebih sedap jika menggunakan nenas tapi Nasya xberani lagi nak makan)
DIKISAR :
- 5 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 batang serai
CARA-CARA :
- Panaskan minyak secukupnya untuk menumis. Tumis bahan yang dikisar hingga garing bersama serbuk kari dan juga serbuk cili. Masukkan sedikit air dan masak hingga pecah minyak.
- Tambahkan santan dan tunggu hingga santan mendidih. Setelah itu bolehlah masukkan ketam, asam keping dan juga bahan perasa.
- Setelah kuah agak pekat dan ketam masak bolehlah masukkan bendi dan cili. Terus tutup api supaya bendi tidak lembik. Enak diratah begitu saja atau dicicah dengan roti.