Friday, October 14, 2011

Gulai ketam

BAHAN-BAHAN :

  • 3 ekor ketam saiz sederhana (bersihkan, potong 2 dan diketuk sedikit)
  • 2 sdb serbuk kari ikan 
  • 1 sdb serbuk cili
  • santan dari 2 biji kelapa
  • sedikit lada hitam yang baru dikisar
  • minyak untuk menumis secukupnya
  • 1 asam keping
  • garam dan serbuk perasa jika suka
  • 2 biji cili merah (dipotong 2)
  • bendi jika suka (lebih sedap jika menggunakan nenas tapi Nasya xberani lagi nak makan)
DIKISAR :

  • 5 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 batang serai
CARA-CARA :

  • Panaskan minyak secukupnya untuk menumis. Tumis bahan yang dikisar hingga garing bersama serbuk kari dan juga serbuk cili. Masukkan sedikit air dan masak hingga pecah minyak.
  • Tambahkan santan dan tunggu hingga santan mendidih. Setelah itu bolehlah masukkan ketam, asam keping dan juga bahan perasa.
  • Setelah kuah agak pekat dan ketam masak bolehlah masukkan bendi dan cili. Terus tutup api supaya bendi tidak lembik. Enak diratah begitu saja atau dicicah dengan roti.

No comments:

Post a Comment