BAHAN-BAHAN :
- 3 biji kentang (kupas kulit & hiris jejari)
- 2 biji telur (kocok)
- 1 tbsp serbuk kari daging indra
- 1 tbsp sos tiram
- 1/2 biji bawang besar (cincang)
- 1 genggam daun selasih
- 1 tangkai cili hijau (hiris)
- sedikit air untuk mengempukkan kentang
- garam dan serbuk perasa
- minyak untuk menumis
CARA :
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumis bawang cincang hingga wangi.
- Masukkan kentang dan gaul rata. Tambahkan serbuk kari dan goreng sekejap.
- Tuangkan air sekadar untuk mengempukkan kentang. Setelah kentang empuk, masukkan sos tiram, telur dan juga bahan perasa.
- Sebelum diangkat taburkan daun selasih dan cili hiris. Gaul sebati dan sedia dihidangkan bersama nasi panas.
BAHAN-BAHAN :
- 1 keping bihun (bukan 1 paket ye)
- 400 gm isi ayam
- 1/2 biji bawang besar (hiris)
- 1/2 tbsp bawang putih kisar
- 1 tbsp cili kisar
- 1 tsp serbuk belacan bakar
- 1 tbsp sos tomato
- 1 tbsp sos cili
- kicap cair secukup rasa
- garam
- secukupnya air untuk merebus ayam
- minyak untuk menumis
CARA :
- Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bawang hiris dan juga bahan kisar sehingga garing.
- Masukkan ayam dan juga sedikit air. Masak sehingga ayam empuk.
- Tambahkan bihun yang telah direndam, sos-sos, serbuk belacan dan juga kicap cair. Gaul rata. Rasa dahulu sebelum memasukkan garam.
- Setelah agak sebati bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama cili potong dan limau kasturi.