Saturday, February 16, 2013

Kentang goreng bertelur

 BAHAN-BAHAN :

  • 3 biji kentang (kupas kulit & hiris jejari)
  • 2 biji telur (kocok)
  • 1 tbsp serbuk kari daging indra
  • 1 tbsp sos tiram
  • 1/2 biji bawang besar (cincang)
  • 1 genggam daun selasih
  • 1 tangkai cili hijau (hiris)
  • sedikit air untuk mengempukkan kentang
  • garam dan serbuk perasa
  • minyak untuk menumis


CARA :

  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumis bawang cincang hingga wangi. 
  2. Masukkan kentang dan gaul rata. Tambahkan serbuk kari dan goreng sekejap.
  3. Tuangkan air sekadar untuk mengempukkan kentang. Setelah kentang empuk, masukkan sos tiram, telur dan juga bahan perasa.
  4. Sebelum diangkat taburkan daun selasih dan cili hiris. Gaul sebati dan sedia dihidangkan bersama nasi panas.

Bihun goreng belacan

BAHAN-BAHAN :

  • 1 keping bihun (bukan 1 paket ye)
  • 400 gm isi ayam
  • 1/2 biji bawang besar (hiris)
  • 1/2 tbsp bawang putih kisar
  • 1 tbsp cili kisar
  • 1 tsp serbuk belacan bakar
  • 1 tbsp sos tomato
  • 1 tbsp sos cili
  • kicap cair secukup rasa
  • garam 
  • secukupnya air untuk merebus ayam
  • minyak untuk menumis
CARA :

  1. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bawang hiris dan juga bahan kisar sehingga garing.
  2. Masukkan ayam dan juga sedikit air. Masak sehingga ayam empuk. 
  3. Tambahkan bihun yang telah direndam, sos-sos, serbuk belacan dan juga kicap cair. Gaul rata. Rasa dahulu sebelum memasukkan garam.
  4. Setelah agak sebati bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama cili potong dan limau kasturi.