Sunday, January 13, 2013

Kerabu tauge dan kerang

BAHAN-BAHAN :

  • 1 mangkuk sederhana tauge (siram air panas)
  • 1 kg kerang (direbus bersama sedikit minyak masak, kopek & ambik isi)
  • 1 biji bawang besar (hiris)
  • 1 tbsp kerisek
  • secukupnya jus limau nipis
  • garam dan gula secukup rasa
DITUMBUK :

  • sebesar ibu jari belacan bakar
  • cili api mengikut pedas
CARA :

  1. Gaul kesemua bahan hingga sebati dan bercampur rata. Perap seketika dan sedia dihidangkan bersama nasi panas atau diratah begitu sahaja.



Masak lemak putih pucuk labu

BAHAN-BAHAN :

  • 1 ikat pucuk labu (kikis sikit batangnya untuk buang miang)
  • 2 gelas santan
  • sedikit garam
DITUMBUK :

  • 3 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • segenggam ikan bilis
CARA :

  1. Jerang santan bersama bahan tumbuk hingga mendidih, masukkan pucuk labu dan masak hingga layu.
  2. Tambahkan garam secukup rasa. Kacau rata dan sedia dihidangkan.

Biasa-biasa je

Ni menu minggu lepas ni sebab berkesempatan pergi pasar tani dapat la beli pucuk labu. Lama dah xmakan pucuk labu ni jadi kita buat masak lemak makan dengan ikan sebelah goreng kunyit, sambal belacan dengan mempelam (dgn kuini lagi best) dan juga ulam-ulaman. Hemm kenyang alhamdulillah.
pucuk ulam raja tu petik kat kebun tuu...organik..he...he...petai tu beli laa..takkan tanam pulak...kuangx3

Baby Izz dah 10 bulan...14 Jan 2013

 Hari ni genap baby Izz 10 bulan...merangkak dah laju...suka pungut sampah tapi xreti masuk mulut. Gigi belum tumbuh lagii.....hemmm xpelah...lambat sikit...lambat rosak...
 dah makan macam2 dah...
 ni pakai baju abg ngah niee
merenung masa depan yang cerah...