RESEPI : KENCANA DEWI
BAHAN-BAHAN :
- 60 gm tepung gandum
- 45 gm mentega (dipotong kecil)
- 100 ml air
- 2 biji telur
- 1 sdb mentega
- 2 sdb tepung jagung
- 2 sdb tepung gandum
- 200 gm gula pasir
- 250 ml susu segar
- 1 biji telur
- Panaskan periuk dan masak air bersama sedikit mentega hingga mendidih.
- Apabila mendidih, tutup apinya dan masukkan tepung. Kacau rata.
- Masukkan telur dan kacau pantas hingga adunan mesra.
- Apabila adunan sebati, masukkan ke dalam piping beg dan paipkan di atas dulang yang telah disapu mentega dan sedikit tepung.
- Spray permukaan krim puff dengan sedikit air dan bakar dalam ketuhar pada suhu 200'c selama 15 minit .(suhu ikut ketuhar masing2)
- Apabila masak, biarkan sejuk sebelum dimasukkan krim kastard.
- Untuk kastard krimnya, campurkan kedua tepung bersama gula dan gaulkan rata.
- Masukkan susu dan telur, kacau hingga adunan rata.
- Tuangkan krim ke dalam mangkuk, bungkuskan dengan plastik dan masak di dalam ketuhar gelombang dengan suhu yang tinggi.
- Kacau dan biarkan hingga masak dan adunan pekat.
- Apabila masak, hiris krim puff dan masukkan intinya.
*****Nasya menggunakan kastard segera untuk inti iaitu 100 gm tepung kastard segera dimasak bersama 250 ml susu segar sehingga kental*****