Friday, August 12, 2011

Krim puff

SUMBER : MAJALAH RASA
RESEPI : KENCANA DEWI

BAHAN-BAHAN :

  • 60 gm tepung gandum
  • 45 gm mentega (dipotong kecil)
  • 100 ml air
  • 2 biji telur
BAHAN KRIM KASTARD :

  • 1 sdb mentega
  • 2 sdb tepung jagung
  • 2 sdb tepung gandum
  • 200 gm gula pasir
  • 250 ml susu segar
  • 1 biji telur
CARA MEMASAK :

  • Panaskan periuk dan masak air bersama sedikit mentega hingga mendidih.
  • Apabila mendidih, tutup apinya dan masukkan tepung. Kacau rata.
  • Masukkan telur dan kacau pantas hingga adunan mesra.
  • Apabila adunan sebati, masukkan ke dalam piping beg dan paipkan di atas dulang yang telah disapu mentega dan sedikit tepung.
  • Spray permukaan krim puff dengan sedikit air dan bakar dalam ketuhar pada suhu 200'c selama 15 minit .(suhu ikut ketuhar masing2)
  • Apabila masak, biarkan sejuk sebelum dimasukkan krim kastard.
  • Untuk kastard krimnya, campurkan kedua tepung bersama gula dan gaulkan rata.
  • Masukkan susu dan telur, kacau hingga adunan rata.
  • Tuangkan krim ke dalam mangkuk, bungkuskan dengan plastik dan masak di dalam ketuhar gelombang dengan suhu yang tinggi.
  • Kacau dan biarkan hingga masak dan adunan pekat.
  • Apabila masak, hiris krim puff dan masukkan intinya.
*****Setelah krim puff masak, Nasya gunting sedikit hujungnya supaya wap panas keluar,jika tidak puff akan lembik dan benyot*****
*****Nasya menggunakan kastard segera untuk inti iaitu 100 gm tepung kastard segera dimasak bersama 250 ml susu segar sehingga kental*****