BAHAN-BAHAN :
300g daging (hiris nipis, rebus lembut)
2 papan petai (belah 2)
3 ulas bawang putih (cincang)
1/2 labu bawang besar (hiris)
1 tangkai cili merah (hiris)
2 biji tomato masak (belah 6)
2 Tbsp pes tomyam
1 Tbsp sos tiram Nona
sedikit air rebusan
garam/gula
minyak untuk menumis
CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Tumis bawang putih & bawang besar sehingga wangi.
Masukkan pes tomyam, sos tiram dan juga daging.
Tuangkan sedikit air rebusan.
Renih sehingga kuah pekat.
Tambahkan petai, cili hiris dan tomato.
Masak sehingga petai layu tetapi masih rangup.
Perasakan secukupnya.
Jika suka boleh masukkan sehelai daun limau purut.
Sedia diangkat dan dihidangkan bersama nasi panas dan telur dadar.