BAHAN-BAHAN :
- 1 ikat bayam merah
- 1 ikat bayam hijau
- 15 ekor udang
- 2 sdb bawang merah kisar
- sedikit belacan bakar
- 1 tangkai cili merah (hiris kasar)
- 1/2 kg santan
- garam dan gula secukup rasa
CARA :
- Jerang santan bersama bahan lain kecuali bayam hingga mendidih. Kemudian masukkan bayam dan bahan perasa.
- Masak sehingga bayam layu. Sedia diangkat dan dihidangkan bersama ikan goreng, nasi panas dan sambal belacan.....
BAHAN-BAHAN :
- 8 ekor sotong yang bertelur
- 3 ulas bawang putih (diketuk)
- 1 sdb halia kisar
- 1/2 biji bawang besar (dihiris)
- 1 tangkai cili merah (dihiris)
- 1 paket snap peas
- 1 sdk serbuk kunyit
- garam secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis
CARA :
- Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih dan halia kisar hingga garing.
- Masukkan sotong dan masak hingga air sotong kering. Tambahkan serbuk kunyit,bahan hiris, garam dan juga snap peas.
- Sedia dihidangkan panas-panas.