Saturday, June 30, 2012

Masak lemak bayam

BAHAN-BAHAN :

  • 1 ikat bayam merah
  • 1 ikat bayam hijau
  • 15 ekor udang 
  • 2 sdb bawang merah kisar
  • sedikit belacan bakar
  • 1 tangkai cili merah (hiris kasar)
  • 1/2 kg santan
  • garam dan gula secukup rasa
CARA :

  1. Jerang santan bersama bahan lain kecuali bayam hingga mendidih. Kemudian masukkan bayam dan bahan perasa.
  2. Masak sehingga bayam layu. Sedia diangkat dan dihidangkan bersama ikan goreng, nasi panas dan sambal belacan.....

Sotong goreng kunyit

BAHAN-BAHAN :

  • 8 ekor sotong yang bertelur
  • 3 ulas bawang putih (diketuk)
  • 1 sdb halia kisar
  • 1/2 biji bawang besar (dihiris)
  • 1 tangkai cili merah (dihiris)
  • 1 paket snap peas
  • 1 sdk serbuk kunyit
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis
CARA :

  1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih dan halia kisar hingga garing.
  2. Masukkan sotong dan masak hingga air sotong kering. Tambahkan serbuk kunyit,bahan hiris, garam dan juga snap peas.
  3. Sedia dihidangkan panas-panas.