Thursday, January 18, 2018

Kek coklat moist

 BAHAN-BAHAN :
250g mentega
2 cawan tepung gandum
2 tsp serbuk penaik
1 cawan serbuk koko
2 cawan gula kastor
4 biji telur A
2 tsp esen vanilla
1 cawan air panas
1/2 cawan susu segar

COKLAT GANACHE :
250g coklat masakan (cincang)
135ml whip krim
1/2 Tbsp mentega
***larutkan coklat menggunakan kaedah BAIN MARIE***


 CARA-CARA :
Ayak tepung gandum, serbuk penaik dan serbuk koko ke dalam sebuah bekas.
Ketepikan.
Di dalam mangkuk pengadun, pukul mentega bersama gula sehingga kembang.
Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji.
Gaul sebati.
Masukkan esen vanilla dan juga bahan ayak berselang seli dengan air dan juga susu.
Kacau rata dan tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah dilengser mentega dan ditaburi tepung.
Masukkan ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
Bakar sehingga masak.
Sejukkan kek sebelum dituangkan bahan topping.
***saya lebih suka menikmati kek ini dalam keadaan panas & topping yang mencair***

Gulai siput sedut

 BAHAN-BAHAN :
500g siput sedut 
1kg santan
1 batang serai (ketuk)
1 keping asam gelugur
secekak daun serai kayu @ daun salam
garam secukup rasa

DIKISAR :
1 labu bawang besar sederhana
1 inci halia
1 inci kunyit

CARA-CARA:
 Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan renihkan di atas api sederhana.
Kacau selalu dan perasakan dengan garam secukupnya.
Sedia dihidangkan.

***Gaul siput bersama hampas kelapa semalaman supaya siput mengeluarkan semua kotoran.Selepas itu barulah dipotong hujungnya dan dicuci bersih***