BAHAN-BAHAN ;
1/2 ekor ayam (potong 2)
2 tbsp mentega
5 biji kentang (buang kulit, belah 2 dan rebus 1/2 empuk)
250g kobis brussel (belah 2)
tomato bertangkai secukupnya
BAHAN PERAP:
1 tbsp bawang putih cincang
1 tbsp serbuk lada hitam
1/2 tsp oregano kering
1 tsp garam @secukupnya
2 tbsp madu
1 tbsp sos bbq
CARA-CARA :
Perap ayam bersama bahan perap sekurang-kurangnya 1 jam.
Lumur ayam dengan mentega. Ketepikan.
Sementara itu, susun kentang ke dalam loyang yang telah dilapik dengan foil.
Letakkan ayam di atas kentang, tutup dengan foil dan bakar 3/4 masak.
Kemudian masukkan kobis brussel dan tomato yang telah ditabur garam dan lada hitam.
Buka foil.
Panggang lagi sehingga tomato layu dan ayam masak sepenuhnya.
Sedia dihidangkan bersama sos kegemaran.