Friday, December 2, 2011

TOMYAM PUTIH


BAHAN-BAHAN :
1 mangkuk kecil isi ayam
6 ekor udang kertas
1 mangkuk sederhana bunga kobis (disiang dan direndam bersama air garam, ditoskan)
1 mangkuk kecil cendawan telinga (dipotong kecil, direndam sehingga lembut)
3 akar ketumbar (diracik halus)
1 batang serai (diketuk)
2 helai daun limau purut (disiat)
1 biji bawang besar (dipotong baji)
cili api mengikut citarasa (dibelah dua)
sos ikan secukupnya
1 sdk serbuk pati ayam
jus limau kasturi secukupnya
air secukupnya
CARA-CARA :
Masukkan secukupnya air ke dalam periuk . Didihkan bersama ayam, bawang, serai dan juga akar ketumbar.

Kemudian masukkan cendawan telinga dan juga udang. Masak lagi sehingga mendidih.

dan cendawan lembut. Tambahkan bunga kobis dan juga perasa.

Masukkan juga cili api mengikut kepedasan yang diingini. Sup ini tidak memerlukan garam kerana sos ikan sudah masin. Sebelum diangkat masukkan jus limau kasturi.

Sedia dihidangkan.

KWAY TEOW GORENG MUDAH



BAHAN-BAHAN :
1 bungkus kway teow (dicuci dan ditoskan)
1/2 ikat sawi (dipotong pendek)
10 biji bebola sotong (dipotong empat)
4 ulas bawang putih (dicincang)
2 biji telur
sos tiram
sos cili
sos tomato
kicap pekat
kicap manis kipas udang
kicap cair
minyak untuk menumis
CARA-CARA :


Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, pecahkan 2 biji telur

sambil dikacau hingga telur masak dan berketul. Ketepikan.

Di dalam kuali yang sama, tumiskan bawang putih yang telah dicincang sehingga naik bau. Kemudian

masukkan bebola sotong dan masak seketika. Jika ingin kway teow yang basah

masukkan sedikit air.

Setelah bebola sotong empuk, masukkan kesemua sos-sos. Jangan masukkan garam kerana rasa masin dari sos dan kicap sudah memadai.

Tambahkan kway teow dan sawi. Kacau rata dan masak sehingga

sawi layu. Setelah kway teow sebati dengan sos

masukkan telur yang diketepikan tadi.

Gaul rata. Matikan api.

Sedia dihidangkan bersama cili jeruk atau cili potong.