Wednesday, December 2, 2015

Ayam panggang hoisin pedas


 BAHAN-BAHAN :
10 ketul paha ayam (dicucuk-cucuk)
1 tsp cuka
2 tbsp sos tomato
1/2 tbsp kicap manis
3 tbsp sos hoisin
1/2 tsp garam
1/4 tsp serbuk lada sulah
2 tsp serbuk cili
1 tsp halia kisar
1 tbsp minyak masak

CARA-CARA :
 Perap semua bahan semalaman.
Panggang di dalam ketuhar sehingga masak.
Sedia dihidangkan.

Ayam goreng berempah

 BAHAN-BAHAN :
1/2 ekor ayam (potong kecil)
1 tbsp biji ketumbar
1 tbsp halia kisar
1 tbsp kunyit kisar
1/2 tbsp garam masala
1/2 tbsp serbuk pati ayam
garam secukup rasa
 CARA-CARA :
 Tumbuk biji ketumbar
 Gaulkan ayam bersama biji ketumbar dan bahan lain
 perap sekurang-kurangnya 20 minit @ lebih enak semalaman
 goreng terendam
sedia dihidangkan