Monday, February 7, 2011

kari daging Sarah Aimran


  •  BAHAN-BAHANNYA :-)   
  • 400 gm daging (direbus dan dihiris nipis)
  • 2 biji kentang (dipotong 4)
  • santan dari sebiji kelapa
  • 2 cm halia (dimayang)
  • 3 ulas bawang putih (dimayang)
  • 5 biji bawang merah (dimayang)
  • 2 inci kulit kayu manis
  • 4 biji cengkih
  • 4 biji pelaga
  • 2 kuntum bunga lawang
  • setangkai daun kari
  • 1 sdb cili boh/ serbuk cili
  • 2 sdb rempah kari daging
  • air asam jawa secukupnya
  • garam dan gula secukup rasa 
  • CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Panaskan minyak,tumis bwg putih , bawang merah,halia, rempah tumis dan daun kari sehingga harum.
    2. Masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan sedikit air,masukkan juga cili boh dan biarkan hingga naik minyaknya.
    3. Masukkan daging bersama sedikit air rebusan.Masukkan kentang dan kacau rata.Tunggu sehingga kentang empuk.
    4. Tuangkan santan,kacau dan biarkan mendidih sebentar.Masukkan pula air asam jawa dan bahan-bahan perasa secukup rasa.
    5. Apabila kuah menjadi sedikit pekat,bolehlah diangkat dan dihidangkan.