Saturday, January 20, 2018

Kek pisang

 BAHAN-BAHAN :
4 biji telur saiz A
7 biji pisang emas (lenyek halus)
1 cawan gula kastor
2 cawan tepung gandum
1 tsp serbuk penaik
1 tsp soda bikarbonat
1/2 cawan mentega
1 tsp vanilla 
secubit garam bukit

CARA-CARA :
 Ayak tepung gandum bersama serbuk penaik dan soda bikarbonat.
Ketepikan.
Di dalam mangkuk pengadun putar mentega bersama gula halus sehingga gebu.
Pecahkan telur sebiji demi sebiji dan putar lagi sehingga ringan.
Kemudian masukkan pisang lenyek berselang seli dengan bahan ayak.
Adun sehingga rata.
Jangan lupa untuk menambahkan esen vanilla dan secubit garam ke dalam adunan.
Sebatikan dan tuangkan ke dalam loyang yang telah dilengser mentega dan dialas kertas minyak.
Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu sehingga masak.
Sedia dihidangkan untuk minum petang.

Sambal bilis tempoyak

 BAHAN-BAHAN :
50g ikan bilis (belah 2)
3 papan petai (belah 2)
1 keping asam gelugur
garam bukit/gula
minyak untuk menumis

DIKISAR :
1 labu bawang besar
1 cm belacan
3 Tbsp tempoyak
3 Tbsp cili kisar

 CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Tumis bahan kisar sehingga wangi.
Masukkan gula dan tumis sehingga terbit minyak.
Kemudian masukkan ikan bilis dan juga asam keping.
Masak sehingga ikan bilis lembut.
Tambahkan garam secukup rasa.
Gaul rata, masukkan petai.
Setelah sebati bolehlah diangkat dan dinikmati bersama nasi putih @ nasi lemak.

***TUJUAN MEMASUKKAN GULA SEMASA MENUMIS CILI  IALAH SUPAYA SAMBAL YANG DIMASAK KELIHATAN LEBIH MERAH DAN CANTIK***