BAHAN-BAHAN :
4 ekor udang galah
1 paket kecil taucu
1 tbsp sos tiram nona
2 tbsp sos tomato
3 tbsp sos cili
1 biji telur (dipukul)
minyak untuk menumis
DIHIRIS :
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
10 tangkai cili api
CARA-CARA :
Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bawang hingga wangi
masukkan taucu, sos-sos dan juga cili hiris. Gaul rata
kemudian masukkan udang yang telah dibersihkan. Masak hingga udang kecut
setelah itu tambahkan telur yang telah dipukul perlahan
gaul hingga telur berketul. Lauk ini tidak memerlukan garam dan juga gula kerana taucu dan sos-sos sudah masin. Jika suka boleh masukkan sedikit air.
sedia dihidangkan bersama nasi panas.
CARA-CARA :
Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bawang hingga wangi
masukkan taucu, sos-sos dan juga cili hiris. Gaul rata
kemudian masukkan udang yang telah dibersihkan. Masak hingga udang kecut
setelah itu tambahkan telur yang telah dipukul perlahan
gaul hingga telur berketul. Lauk ini tidak memerlukan garam dan juga gula kerana taucu dan sos-sos sudah masin. Jika suka boleh masukkan sedikit air.
sedia dihidangkan bersama nasi panas.
as-salam
ReplyDeletewow!!!besarnye udang makcik nasya!!!npk sedap..kalau pak cik mkn ni mmg tak cukuplah..
wslm pakcik...amboix3 pakcik nie...makan banyak ekkk!!!xjadik laa ajak pakcik pi kenduri kih....kih....kih....
Deletesalam..
ReplyDeletemenggiurkan sangat udang galah tu..alahai, sedapnya..
he...he....resepi humban dalam kuali je...senang giteww...
DeletePerghhhhh sedap betul la hai udang galah ni, bape puluh hengget ni 4 ekor?
ReplyDeletehik...hik...sahabat kita dari Sandakan kasi free. Ada dlm 20 ekor gitu. Terbuntang2 laa jugak bijik mata nak perabih...
Delete