Saturday, August 25, 2018

Jeruk pauh



BAHAN-BAHAN :
20 biji mangga epal muda
450g garam halus
air secukupnya untuk merendam mangga

BAHAN SIRAP :
5kg gula pasir
1 liter air tapis

CARA-CARA :
Kupas mangga dan belah jangan terlalu nipis.

masukkan ke dalam besen besar dan taburkan dengan garam.

Rendam dengan air separas mangga.
Ketepikan 8 jam @ semalaman.
Sementara itu sediakan sirap gula dengan cara mencairkan gula bersama air sehingga gula hancur sepenuhnya.
Ketepikan.

Besoknya bilas mangga sebanyak 3 kali sehingga hilang  garam.
Susun mangga ke dalam bekas dan tuangkan sirap gula yang telah sejuk.

Biarkan di dalam peti sejuk selama 3-4 hari sebelum sedia dimakan.
Jika dibiarkan pada suhu bilik, sirap jeruk hendaklah dipanaskan setiap hari.
Bila sejuk barulah dimasukkan kembali ke dalam balang.

***jeruk mangga ini sentiasa rangup walaupun tanpa penggunaan air kapur. Walaupun saya selalu menjeruknya tetapi saya jarang menikmatinya kerana ianya macam biskut  chipsmore..kejap ada kejap xde***