BAHAN-BAHAN :
20 biji mangga epal muda
450g garam halus
air secukupnya untuk merendam mangga
BAHAN SIRAP :
5kg gula pasir
1 liter air tapis
CARA-CARA :
Kupas mangga dan belah jangan terlalu nipis.
masukkan ke dalam besen besar dan taburkan dengan garam.
Rendam dengan air separas mangga.
Ketepikan 8 jam @ semalaman.
Sementara itu sediakan sirap gula dengan cara mencairkan gula bersama air sehingga gula hancur sepenuhnya.
Ketepikan.
Besoknya bilas mangga sebanyak 3 kali sehingga hilang garam.
Susun mangga ke dalam bekas dan tuangkan sirap gula yang telah sejuk.
Biarkan di dalam peti sejuk selama 3-4 hari sebelum sedia dimakan.
Jika dibiarkan pada suhu bilik, sirap jeruk hendaklah dipanaskan setiap hari.
Bila sejuk barulah dimasukkan kembali ke dalam balang.
***jeruk mangga ini sentiasa rangup walaupun tanpa penggunaan air kapur. Walaupun saya selalu menjeruknya tetapi saya jarang menikmatinya kerana ianya macam biskut chipsmore..kejap ada kejap xde***