BAHAN-BAHAN :
1 ekor ikan aya saiz kecil (dikukus bersama asam dan garam kemudian digoreng)
5 ulas bawang merah (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 biji bawang besar (dihiris)
4 sdb cili boh
2 sdb sos tomato
kicap manis cap kipas udang secukupnya
garam dan gula secukup rasa
air jika perlu
sedikit minyak untuk menumis
CARA-CARA :
Tumis bahan kisar hingga garing dan wangi.
Masukkan cili boh dan sos tomato. Masak hingga terbit minyak.
Seperti ini. Bolehlah masukkan garam dan juga gula pada langkah ini.
Kemudian masukkan ikan dan juga bawang besar hiris. Kacau rata.
Sebelum memasukkan kicap manis rasa dahulu. Jika perlu bolehlah tambahkan sedikit air. Masak lagi hingga kuah bersalut.
Bolehlah dimatikan api.
Sedia dihidangkan bersama nasi panas atau nasi lemak.