BAHAN-BAHAN :
2 keping isi ikan salmon
3 biji ubi kentang saiz kecil (potong kecil)
2 batang lobak merah saiz kecil (potong kecil)
2 batang leek (hiris serong nipis)
1 batang celery (hiris nipis)
20g halia (hiris batang mancis)
3 ulas bawang putih (ketuk)
sedikit daun sup (hiris)
2 Tbsp kicap cair
serbuk lada hitam/serbuk lada putih
garam bukit
1 liter air tapis
minyak untuk menumis
CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam periuk.
Tumis bawang putih dan halia sehingga wangi.
Tuangkan air, masukkan kentang dan lobak merah.
Masak sehingga kuah mendidih dan sayur lembut.
Kemudian masukkan leek, celery dan juga ikan.
Biarkan seketika sehingga ikan masak.
Perasakan dengan kicap cair dan juga serbuk lada secukupnya.
Jika kurang masin masukkan sedikit garam.
Setelah sebati matikan api.
Masukkan sup ke dalam pinggan dan taburkan daun sup sebelum dihidangkan.