Anak-anakku

Loading...

Monday, April 2, 2012

Masak lemak ayam


BAHAN-BAHAN :
1/2 ekor ayam (potong kecil)
3 biji kentang (potong 4)
3 sdb bawang merah kisar
1 sdb halia kisar
2 batang serai (ketuk pangkal)
10 biji cili api (tumbuk)
1 helai daun kunyit (disimpul)
1/2 kg santan
2 asam keping
garam dan gula secukup rasa
CARA-CARA :
Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk kecuali daun kunyit.
Masak di atas api yang sderhana dan kacau selalu supaya tidak pecah minyak.
Masak hingga mendidih. Sebelum diangkat masukkan daun kunyit.
Sedia dihidangkan.

Sotong pedas hitam


BAHAN-BAHAN :
7 ekor sotong saiz sederhana (potong 3 & ambil dakwat)
1 sdk bawang putih kisar
1 sdk halia kisar
2 sdk bawang merah kisar
2 sdb cili kisar
1 batang serai (diketuk)
2 biji cili merah (dihiris)
1/2 biji bawang besar (dihiris)
jus dari sebiji limau kasturi
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
CARA-CARA :
Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bahan kisar hingga naik bau.
Tambahkan sotong, serai dan masak hingga sotong kecut.
Masukkan bahan perasa dan juga bahan hiris, masak lagi hingga naik minyak.
Setelah sebati bolehlah dimatikan api.
Perahkan jus limau kasturi sebelum menghidang.

Masak lemak ketam


BAHAN-BAHAN :
3 ekor ketam seberat 1.2 kg (dibersihkan dan dipotong 2)
1 gelas pati santan
1 kotak santan kara + 2 kotak air
3 sdb bawang merah kisar
1 sdk bawang putih kisar
1 sdk halia kisar
3 batang serai (diketuk)
1 sdk serbuk kunyit
sedikit cili api tumbuk
1 helai daun kunyit (dimayang)
3 asam keping
garam dan gula secukup rasa
CARA-CARA :
Renihkan kesemua bahan di atas api yang sederhana.
Kacau selalu supaya santan tidak pecah minyak.
Setelah mendidih dan ketam masak, bolehlah diangkat dan dihdangkan.

Sup labu siam


BAHAN-BAHAN :
1 biji labu siam (dipotong kecil)
sedikit kobis (dihiris nipis)
1 mangkuk kecil bebola dan kek ikan
4 ulas bawang putih (diketuk)
1 biji bawang besar saiz kecil (dihiris)
1 sdk cili kisar
1 biji cili merah (dihiris)
1 biji telur (dikocok)
sedikit serbuk pati ayam
sedikit kicap manis cap kipas udang
3 gelas air 
sedikit tepung jagung (dibancuh bersama sedikit air)
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis
CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih dan bawang besar yang dihiris.
Setelah garing, masukkan cili kisar, bebola dan kek ikan dan masak lagi hingga sebati.
Kemudian masukkan air, serbuk pati ayam, sayur-sayuran dan juga bahan perasa.
Masak hingga mendidih dan sayur lembut.
Tambahkan bancuhan tepung jagung, kicap manis dan juga telur yang telah dikocok.
Sedia untuk dihidangkan.


Ayam tomato


BAHAN-BAHAN :
5OO gm ayam (dipotong kecil, sapu garam kunyit & goreng 1/2 masak)
20 biji tomato ceri (kisar)
4 sdb bawang merah kisar
1 sdk bawang putih kisar
1 sdk halia kisar
1/2 sdb cili kisar
1 biji bawang besar (hiris)
4 sdb sos cili
sedikit serbuk pati ayam
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
CARA-CARA :
Panaskan minyak didalam kuali dan tumis bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak.
Masukkan sos cili, serbuk pati ayam dan juga bahan perasa.
Masukkan ayam yang telah digoreng dan kacau rata.
Jika mahu berkuah bolehlah ditambahkan dengan sedikit air.
Masak hingga sebati dan bolehlah diangkat dan dihidangkan.