Saturday, January 27, 2018

Masak lemak pegaga dan tempe

BAHAN-BAHAN :
1 ikat pegaga (bersihkan)
1 paket tempe (dadu besar)
500ml santan
1/2 labu bawang besar (tumbuk)
secubit belacan (tumbuk)
2 batang serai (ketuk)
garam bukit/gula

 CARA-CARA :
Jerangkan santan di atas api sederhana.
Masukkan bahan tumbuk dan juga serai..
Didihkan.
Kemudian masukkan tempe dan masak hingga tempe lembut.
Akhir sekali masukkan pegaga dan juga bahan perasa.
Kacau rata dan sedia dihidangkan bersama nasi, ikan bakar tawar dan juga budu.

Eemi goreng

BAHAN-BAHAN :
3 keping eemi (rebus dan tos)
1/2 mangkuk kecil udang
2 keping kek ikan (hiris)
4 kuntum cendawan shitake segar (hiris)
3 helai kobis cina (hiris)
1 tangkai cili merah (hiris)
1 biji tomato (belah 6)
1 labu bawang besar saiz kecil (hiris)
4 ulas bawang putih (hiris)
sedikit serbuk pati ayam
sedikit sos tiram
sedikit sos cili
sedikit kicap pekat
sedikit air
renjisan minyak bijan (jika suka)
minyak untuk menumis

CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. 
Tumis bawang hiris sehingga layu dan terbit bau.
Masukkan udang dan kek ikan.
Masak sehingga udang kecut.
Tambahkan cendawan dan juga kobis.
Gaul rata.
Kemudian masukkan mi dan juga bahan perasa.
Tuangkan sedikit air.
Kacau sebati.
Sebelum diangkat masukkan tomato dan juga hirisan cili.
Renjiskan sedikit minyak bijan jika suka.
Sedia dihidangkan.