BAHAN-BAHAN :
1/2 ekor ayam (potong 2)
1/2 kotak santan KARA
2 tbsp serbuk kari daging
5 kuntum bunga cengkih
1 batang kayu manis
3 biji pelaga
garam dan gula melaka secukup rasa
1 asam gelugur
1 c air @ secukupnya
sedikit minyak untuk menumis
DIKISAR ;
2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
CARA-CARA :
Panaskan minyak di dalam periuk.
Tumis rempah tumis sehingga harum.
masukkan bahan kisar
masak sehingga garing
masukkan pula rempah kari
gaul rata dan masak hingga terbit minyak
kemudian tambahkan santan dan air
masak hingga mendidih. Masukkan juga asam keping
kemudian, masukkan ayam
gaul rata dan perisakan secukupnya
masak sehingga ayam empuk
dan kuah pekat
enak di makan bersama nasi @ dicicah bersama pulut.