Monday, September 8, 2014

Biasa-biasa je....

 Masak apa darling2 hari ni...kita biasa aje...ada gulai tulang ikan talang masin, sambal kering petai dan bilis, sambal kicap cili api, kembung goreng dannnnnn timun cina.. jemput semua

Sawi putih pulak....

 Sawi putih...sedap ni tumis ngan bilis...stir fry pun sedap.....



Hasil kebun

Pisang tanduk...besar-besar buahnya. Tapi ni gambar lama belum tepek lagi.
 Ini pauh apa ya... panjang..lemak2 rasanya. Biji nipis je...
 Ni sawi kampung...puas la makan...jadi vegetarian kejap.

Kembung goreng lada hitam ala kedai mamak

 BAHAN-BAHAN :
3 ekor ikan kembung (digaram dan goreng)
3 ulas bawang putih (racik)
1 labu bawang besar (hiris)
5 tangkai cili api kering (hiris)
1/2 tbsp halba campur
1 tsp @lebih lada hitam (tumbuk pecah-pecah)
sedikit garam dan serbuk perasa
minyak untuk menumis
 CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih bersama halba campur dan lada hitam hingga wangi.
Masukkan bahan hiris dan masak lagi sehingga layu.
Kemudian masukkan ikan yang telah digoreng dan juga bahan perasa.
Gaul rata dan sedia dihidangkan bersama nasi panas.

Bubur gandum

 Bubur gandum....first time makan masa muda dulu masa pegi umah mak mentua.....kat KELANTAN xpernah jumpa bubur nie. Famous kat belah Utara nun.
 Sedap bila dicicah dengan roti benggali...masak cam biasa juga. Yang penting biji gandum tu kena rebus lama biar kembang. Kalau x tercabut gigi palsu nanti...
Bahan2 lebih kurang....
biji gandum (rendam dan rebus kembang)
santan kelapa
daun pandan
gula putih @gula merah
garam untuk menaikkan lemak
ni lak limau kasturi kat kebun. Tiada kena mengena ngan bubur gandum.