BAHAN-BAHAN :
- 1 batang lobak merah (dipotong panjang)
- sedikit brokoli
- sedikit kobis bunga
- 10 batang putik jagung (hiris serong)
- beberapa batang filamen ketam (hiris serong)
- 4 ulas bawang putih (ketuk)
- sos tiram secukup rasa
- sedikit minyak bijan (jika suka)
- 2 biji putih telur (pukul sedikit)
- 1 tbsp tepung jagung (bancuh dengan sedikit air)
- sedikit stok ayam
- minyak untuk menumis
CARA-CARA :
panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih hingga harum
masukkan karot dan goreng sebentar
tambahkan stok ayam dan biar mendidih
masukkan pula bunga kobis dan putik jagung. Masak sebentar
kemudian tambahkan filamen ketam, brokoli dan sos tiram. Masukkan garam jika perlu
masukkan pula bancuhan tepung jagung
setelah memekat, tuangkan putih telur dan renjiskan sedikit minyak bijan. Sedia dihidangkan panas-panas...
BAHAN-BAHAN :
- 1 keping bihun (direndam sehingga lembut)
- 1/2 ikat kangkung (dipotong pendek)
- kicap manis dan garam secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis
- 2 biji telur
DITUMBUK :
- 1/2 biji bawang besar (saiz kecil)
- 3 ulas bawang putih
- 1 biji cili hijau
- 2 tbsp ikan bilis
CARA :
- Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan tumbuk hingga garing.
- Masukkan telur dan kacau hingga berketul.
- Tambahkan bihun, kangkung, kicap dan juga garam secukup rasa. Masak hingga bihun lembut.
- Sedia dihidangkan bersama cili kicap @ cili jeruk....nostalgia sungguhhhh....