Friday, January 11, 2013

Ayam masak kicap sempoi


BAHAN-BAHAN :

  • 500 gm ayam (potong kecil, gaul garam kunyit dan goreng 1/2 masak)
  • 1/2 biji bawang besar (hiris)
  • secukupnya kicap manis cap kipas udang
  • sedikit air jika ingin kuah lebih
  • garam jika perlu
  • minyak untuk menumis
DIKISAR :

  • 1 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
CARA :

  1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing, masukkan ayam, kicap dan juga air. Renihkan sehingga mendidih. Tambahkan bawang hiris, rasa dahulu kuahnya sebelum memasukkan garam.
  2. Masak hingga mencapai kepekatan kuah yang diingini. Kalau nak hitam lebih...tambah kicap pekat sikit.
  3. Sedia dihidangkan.

Biasa-biasa je

Masak biasa-biasa aje, nasi planta dengan ayam panggang. Nasi planta tu biasa le..nasi masak dengan planta, letak stok ayam sikit, pewarna sikit, saja nak kasi kaler. Ayam panggang pulak gaul dengan rempah segera yang  ada jual kat tesco...buat sos lada hitam bermadu..manis2 pedas giteww..sayur lak ada kacang panjang je..jadi laa dari xde langsung. Alhamdulillah..kenyang gak.