BAHAN-BAHAN :
1 ekor ikan bawal emas saiz L (potong 4)
1/2 tsp halba
200g cili boh PUTERI
2 kuntum bunga kantan (belah 4)
5 helai daun limau purut (carik)
1 biji tomato (belah 6)
sedikit sawi jeruk
2 keping asam gelugur
1/2 jag blender air @ secukupnya
1/2 jag blender air @ secukupnya
garam laut/gula
minyak untuk menumis
DIKISAR :
2 labu bawang besar saiz M
1 ulas bawang putih
1 inci halia bentong
1 cm kunyit hidup
1/2 tsp lada hitam biji
CARA-CARA :
Panaskan secukupnya minyak di dalam periuk.
Tumis bahan kisar, halba dan juga cili boh sehingga harum dan pecah minyak.
Tuangkan air dan biarkan sehingga mendidih seketika.
Kemudian masukkan asam keping, bunga kantan, sawi jeruk dan juga ikan.
Masak sehingga ikan lembut.
Akhir sekali masukkan tomato dan juga daun limau purut.
Perasakan secukupnya dan tunggu hingga mendidih sekali lagi.
Matikan api dan sedia dinikmati bersama nasi @ dicicah bersama roti.
***Cili boh PUTERI sudah mengandungi asam dan juga garam. Rasa dahulu kuah sebelum menambahkan bahan perasa***
Tuangkan air dan biarkan sehingga mendidih seketika.
Kemudian masukkan asam keping, bunga kantan, sawi jeruk dan juga ikan.
Masak sehingga ikan lembut.
Akhir sekali masukkan tomato dan juga daun limau purut.
Perasakan secukupnya dan tunggu hingga mendidih sekali lagi.
Matikan api dan sedia dinikmati bersama nasi @ dicicah bersama roti.
***Cili boh PUTERI sudah mengandungi asam dan juga garam. Rasa dahulu kuah sebelum menambahkan bahan perasa***