Saturday, March 11, 2017

Omelette

 BAHAN-BAHAN :
6 biji telur
sedikit susu segar
garam/serbuk lada hitam
kuah spaghetti pekat (untuk inti)
taburan keju parut
sedikit butter untuk mendadar

SALAD :
daun salad 
zaitun hitam/hijau
tomato masak (buang biji, hiris)
kuah salad Italian dressing

CARA-CARA :
Pecahkan telur di dalam mangkuk dan pukul bersama garam, lada hitam dan sedikit susu segar.
Panaskan sedikit mentega di dalam kuali leper, dadarkan telur sehingga setengah masak.
Kemudian intikan dengan kuah spaghetti yang disediakan lebih awal.
Lipat dua telur.
Masukkan ke dalam pinggan dan taburkan dengan parutan keju.
Hidangkan bersama salad dan juga sosej.

Mi Udon & Wantan

 BAHAN-BAHAN :
1 paket mi udon 

BAHAN WANTAN :
1 paket kulit wantan
1 pokok daun bawang (hiris halus)
1 inci halia (parut)
1 mangkuk kecil isi udang (cincang)
garam/gula
sedikit air (utk basahkan bahagian tepi kulit wantan)

BAHAN KUAH :
3 ulas bawang putih (cincang)
2 inci halia (ketuk)
chili flakes (secukup rasa)
serbuk pati ayam secukup rasa
kicap cair/sos tiram
garam/serbuk lada putih
daun sup/daun bawang
air secukupnya untuk kuah
minyak untuk menumis

CARA-CARA :
 Untuk menyediakan wantan, campurkan semua bahan dan gaul sebati. 
Perasakan. 
 Ambil sekeping kulit wantan, isikan sedikit inti dan basahkan bahagian tepi dan cantumkan.
Buat sehingga habis dan rebus wantan sehingga timbul di dalam air mendidih.
Toskan dan ketepikan.
Sementara itu, di dalam periuk yang berasingan tumis bawang putih dan kepingan cili sehingga wangi.
Tuangkan air untuk kuah dan masukkan bahan perasa secukupnya.
Masak sehingga mendidih.
Matikan api.
Di dalam mangkuk masukkan mi udon dan wantan.
Tuangkan kuah sup dan hiaskan dengan hirisan daun sup dan daun bawang.
Jika suka lebih pedas bolehlah taburkan chili flakes.
Sedia dihidangkan.