Friday, January 26, 2018

Nasi manis @ wajik

 BAHAN-BAHAN :
800g pulut yang telah dikukus (sejukkan)
1 kotak santan KARA + 1 1/2 kotak air
200g gula melaka @ nisey
100g gula merah (boleh kurangkan)
sedikit garam
beberapa ulas durian (jika suka)
1 helai daun pandan (carik, simpul)

CARA-CARA : 
 Tuangkan santan dan air ke dalam kuali.
Masukkan nisey, gula merah dan juga durian.
 Masak di atas api sederhana sehingga meletup-letup.
 Kacau selalu. Masukkan daun pandan dan juga sedikit garam.
 Setelah kuah agak pekat masukkan pulut
 Gaul rata 
 
 Masak sehingga pulut tidak melekat pada kuali
 Matikan api
 Sedia dinikmati bersama kopi @ teh kosong.

***PULUT HENDAKLAH DIRENDAM TERLEBIH DAHULU SEBELUM DIKUKUS. KUKUS PULUT SELAMA 20 MINIT, KELUARKAN PULUT DAN RENJISKAN PULUT DENGAN SEDIKIT AIR. KUKUS SEMULA PULUT SEHINGGA MASAK SEPENUHNYA. KAKAK SULUNG SAYA HANYA MENGUKUS PULUT 1/2 MASAK, HASILNYA NASI MANIS BELIAU SEDIKIT RANGUP TAPI SEDAP. ADA JUGA ORANG YANG MENCAMPURKAN SEDIKIT NESCAFE UNTUK MENDAPATKAN WARNA YANG CANTIK***

Asam rebus kangkung

 
 BAHAN-BAHAN :
1 ikat kangkung
2 batang serai (ketuk)
2 Tbsp cili kisar (kurangkan jika terlalu pedas)
3/4 jag blender air
1 asam keping
secubit serbuk pati ayam
garam bukit

DITUMBUK :
4 ulas bawang merah
1 inci halia
sebesar ibu jari belacan bakar

CARA-CARA :
Masukkan air dan bahan tumbuk ke dalam periuk.
Masukkan juga serai dan cili kisar.
Renih di atas api sederhana sehingga mendidih dan hilang bau cili.
Masukkan asam keping dan kangkung.
Masak sehingga kangkung lembut.
Perisakan dan sedia dihidangkan bersama nasi dan ikan rebus goreng.