BAHAN-BAHAN :
1 paket tepung pulut (500 g)
10 helai daun pandan (dikisar bersama 1 gelas air, tapis)
secukupnya nisam @ gula melaka (dadu)
1/2 biji kelapa parut muda (digaul bersama sedikit garam dan kukus sebentar)
1 tbsp air kapur
sedikit pewarna hijau epal
secukupnya air untuk menguli doh
CARA :
Didalam mangkuk besar, satukan tepung bersama air pandan, air kapur, pewarna hijau dan juga air secukupnya. Uli sehingga menjadi doh.
Didalam mangkuk besar, satukan tepung bersama air pandan, air kapur, pewarna hijau dan juga air secukupnya. Uli sehingga menjadi doh.
Sementara itu panaskan air di atas dapur dan biar mendidih.
ambil secubit doh dan bulat2kan. Masukkan gula melaka yang telah didadu tadi dan
ambil secubit doh dan bulat2kan. Masukkan gula melaka yang telah didadu tadi dan
bulat2kan kembali. Masukkan bebola doh ke dalam air mendidih dan tunggu sehingga timbul sebelum digolek2kan di atas kelapa parut.Buat sehingga habis.