Anak-anakku

Loading...

Monday, March 25, 2013

Bengkang tepung beras Pn. Wila

 SUMBER :Pn. Wila Chin (mintak izin tepek ya kak. Tq)

BENGKANG TEPUNG BERAS 

-bahan-bahan:
-2 cwn tepung beras
-200ml pati santan(campurkan air sehingga jadi 3 cawan santan cair)
-1/2 camt garam
-7 camb gula
Cara-cara:
-canpurkan kesemua bahan kacau atas api sederhana hingga nampak berketul
-padamkan api kacau sehingga licin dan agak pekat (jika adunan agak berketul2 jangan terkejut
Terus kacau lagi-licin.
-setelah adunan ini licin dan pekat dan jatuh berlipat lipat bolehlah tuang kedalam acuan
yang telah dipanaskan n bakar lebih kurang 1jam 




Apam balik Pn. Wila

 SUMBER :Pn.Wila Chin (saya mintak halalkan ya kak saya tepek kat sini pulak. Tq)

bhn:A 

-3/4 cawan gula 
-1 biji telur 
-11/2 cwn tep naik sendiri 
-1/2 cwn tep beras 
-1/2 camt soda bikarbanat 
-1/2 camt baking powder 
-11/2 cwn air 
-sedikit pewarna kuning 

bhn:B 
-gula 
-kacang tanah(goreng tanpa minyak dan mesin) 
-jagung tin cream 
-merjerin 
-pisang mas,kismis kering(bahan ini jika suka saja) 

cara-cara: 
-campur semua bahan2 A kacau rata dan mesin - kembang. 
-panaskan non-stick pan titik sedikit minyak sapu pula dengan tisu-kering untuk yang pertama kali saja. 
-masukan satu senduk adunan tep ratakan 
-tutup dgn tudung periuk sekejap. setelah nampak kembang dan berlubang2 baru taburkan bahan2 B. 
-masak lagi sekejap. 



Mcik malas nak sangai kacang tanah, gantikan dengan mixed nuts je. Ada pistachio, gajus dan juga almond.
Yang versi nipis pun buat juga...lagi cepat habis. Tak sempat bergambor.

Jemput lunch...hari ni jadi karnivor

 Jemput makan semua...hari ni xde sayur ye. Habis stok, blum pegi belanja lagi...makan aje laa apa yang ada. Alhamdulillah.

Dinner semalam...budu bogel je....

 Semalam makan nasik ngan ikan siakap 3 rasa, budu bogel ngan ulam timun. Untuk baby Izz pulak buat sup ayam bodo. Ketuk bawang putih dengan halia, letak pati ayam sikit rebus dengan kentang. Jadi laa, hero yang 2 lagi tu makan ikan yg xberendam tu. Alhamdulillah kenyang. Tapi mcik sempat jamah sikit je sbb hero kenit meragam nak tumbuh gg kapak satu lagi....habis laa mcik kena geegeeet lps nie hu...hu.....

Cokodok bawang cicah gula....best!!

 Ini sarapan pagi kelmarin, goreng cokodok bawang bodo2 sedap cicah ngan gula (masa kecik2 mmg makan cam gitu)
Pekena lak ngan air kopi segelas...owhh sedapnya tak terkira!!! kekadang yang bodo2 itu lebih enak deh.

Spaghetti botol je....

 Ini makan malam kami 2 hari lepas...malas betul laa nak cook2. Rebus spaghetti, didihkan sos pasta kimball...gaul...dah siap.
 Sambil2 tu goreng cendawan ngan crabstick. Gaul ngan tepung goreng ayam cap bestari je, sedap ada rasa pedas2 sikit.
 Simple kann...jadi le dari makan kat kedai kenyang gakk.