Anak-anakku

Loading...

Wednesday, May 22, 2013

Laksa pendek ala-ala char kway teow

 BAHAN-BAHAN :

  • 1 paket laksa pendek
  • 1 mangkuk sederhana isi udang
  • 1 pokok sawi (potong pendek)
  • 1 mangkuk kecil tauge
  • 6 ulas bawang putih (cincang)
  • 2 biji telur (pukul sedikit)
  • 1/2 senduk nasi sos tiram nona @ mahsuri
  • 1/2 senduk nasi sos cili kimball
  • kicap cair dan kicap pekat secukupnya
  • sedikit kicap manis cap kipas udang
  • garam secukup rasa 
  • sedikit air
  • minyak untuk menumis


 CARA :

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang hingga wangi. 
  2. Masukkan udang, sawi dan sos-sos. Kacau sebati.
  3. Tambahkan laksa pendek, kicap-kicap dan sedikit air. Rasa dahulu sebelum memasukkan garam.
  4. Kemudian tuangkan telur yang telah dipukul dan masukkan juga tauge. Gaul sebentar dan sedia dihidangkan bersama cili jeruk @ cili kicap....nyumm...nyumm...


Lauk biasa je...


Bismillahhirrohmanirrahim...
jom jamu mata ngan lauk zaman purba makcik...ada sambal pauh, ikan kurau masin, rendang kaki ayam, asam pedas ayam dan telur dadar...
lauk biasa kan...makcik makan dengan sambal n ikan masin je...xde selero.. 

Sambal tempoyak goreng Tok Chik




 SUMBER : tokchiksincan
 SKODENG DAN COPY DARI : makcikmanggis
 Terima kasih yang tak terhingga buat Tokchik dan kakakku Cik manggis kerana sudi berkongsi resepi...izinkan ambo tepek kat sini pulak yo...mmuahhh

Bahan-bahannya:

4 tbsp tempoyak.
10 biji cili api.
1 labu bawang besar.
Garam dan gula secukup rasa.
1/2 cawan ikan bilis.
Minyak untuk menumis.
Sedikit air.

makcik letak serbuk kunyit sikit bagi kaler...

Cara-caranya:

  • Bawang besar dan cili api di kisar kasar-Cm guna chopper.
  • Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar hingga wangi.
  • Masukkan ikan bilis dan kacau hingga masak.
  • Kemudian masukkan tempoyak,garam dan sedikit gula.
  • Masak sehingga tempoyak bertukar warna agak gelap sedikit.
  • Akhir sekali masukkan sedikit air dan reneh dengan api yang perlahan. 


Biasa-biasa aje....

 Ni lauk yang makcik makan masa puasa 1 Rejab itu hari. Kari kepala ikan jenahak, sotong goreng, ulam dan yang paling istimewa sambal tempoyak goreng...manyak sedap ooooo
 kari ikan nie kurang menepati selera makcik sebab guna rempah Faiza. Makcik kalau masak kari mesti guna rempah Indra...tapi kat pasaraya sini xde stok laa pulak..frust sampai tertonggeng!!
lauk biasa untuk orang yang biasa...